Houd mij op de hoogte >>  

1e Gaasbeek update, wijziging SUP assortiment >>
2e Gaasbeek update, wijziging SUP assortiment >>
3e Gaasbeek update, wijziging SUP assortiment >>

Vanaf 1 juli 2023: Nieuwe wetgeving op SUP (Single Used Plastics)

Beste relatie,SUP wetgeving 1-7-23 visualisatie

De Overheid gaat de strijd aan met zwerfafval, door het gebruik van plastic wegwerpproducten te ontmoedigen. Hiervoor is een uitbreiding op de huidige SUP-wetgeving van kracht.
Doel: Meer hergebruik en minder wegwerp.
Deze regels hebben mogelijk ook voor u gevolgen. Maar wat verandert er nu precies? Met dit schrijven willen wij u graag zo goed en transparant mogelijk informeren. Ons actuele aanbod met gerelateerde producten vindt u in onze shop.

In het kort:
De Nederlandse wetgeving bepaalt dat ook de huidige kartonnen bekers, onder deze SUP-wetgeving vallen. De huidige kartonnen bekers bevatten een laagje polymeren, om ze water- of vetafstotend te maken, waarmee het percentage gebruikt plastic hoger is dan de Nederlandse gestelde norm.
Vanaf 1 juli 2023 komt er een verbod op het gratis verstrekken van plastic (bevattende) wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie onderweg.
Vanaf 1 januari 2024 wordt dit verbod uitgebreid met een verbod op het verstrekken van plastic (bevattende) wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie ter plaatse.

De meest actuele informatie kunt u vinden op de site van de Rijksoverheid: www.minderwegwerpplastic.nl of www.ondernemersplein.kvk.nl/nieuwe-regels-voor-plastic-wegwerpbekers-en-bakjes. Hier kunt u onder andere vinden welke regels exact gelden voor uw situatie.

Vanaf 1 juli 2023: verbod op gratis verstrekking van plastic (bevattende) wegwerpbekers/verpakkingen voor consumptie onderweg

Vanaf 1 juli 2023 wordt het gebruik van plastic (bevattende) wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen ontmoedigd. Dit start met de consumptie voor onderweg.
De regels voor plastic (bevattende) wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie ter plaatse, blijven (nog) ongewijzigd. Worden diezelfde wegwerpbekers of verpakkingen meegenomen voor consumptie onderweg, dan dient hiervoor een toeslag te worden berekend. De hoogte van de deze toeslag is niet wettelijk vastgesteld. Wel is er voor een beker een richtbedrag vastgesteld van € 0,25 per beker.
Voor consumptie onderweg kan een herbruikbaar alternatief worden aangeboden of men zorgt voor een eigen mok/bord/bakje, het zogenaamde ‘bring your own’ idee.

Vanaf 1 januari 2024: verbod op verstrekking van plastic (bevattende) wegwerpbekers/verpakkingen voor consumptie ter plaatse na aangenomen motie in de kamer is deze regel niet meer van toepassing!

Vanaf 1 januari 2024 veranderen ook de regels voor consumptie op locatie. Vanaf dat moment is het verboden om plastic (bevattende) wegwerpbekers/verpakkingen te verstrekken, ook als er ter plaatse wordt geconsumeerd. Vanaf dat moment wordt de standaard om herbruikbare bekers te gebruiken of de gebruiker een eigen kop/verpakking te laten meebrengen.
Er zijn 2 uitzonderingen op deze regel:

  • Plastic wegwerpbekers/verpakkingen worden toegestaan wanneer er sprake is van een circulair systeem, waarbij bekers en verpakkingen retour komen voor hergebruik of voor hoogwaardige recycling. Bij hergebruik kunt u denken aan het (laten) afwassen van herbruikbare hard-cup bekers. Wat betreft het hoogwaardig recyclen dient minimaal 75% van de bekers te worden aangeboden aan een afvalverwerker voor hoogwaardige recycling. Dit moet vooraf worden gemeld bij de ILT (Inspectie van Leefomgeving en Transport).
  • Zorginstellingen en gesloten inrichtingen mogen, vanwege veiligheids- en hygiënevoorschriften, wel gebruik blijven maken van wegwerpbekers/bakjes. Dit geldt alleen voor patiëntenzorg, zoals zorgafdelingen, polikliniek of gemeenschappelijke woonruimtes. De uitzondering geldt niet voor het bezoekersrestaurant.

Om de nieuwe regelgeving voor iedere sector zo duidelijk mogelijk te maken, heeft het ministerie een aantal factsheets ontwikkeld;

Wetende wat er komen gaat, proberen wij nu al in te spelen op de toekomst. Zo wordt ons assortiment van porselein servies uitgebreid, hebben wij een leverancier gevonden die reusable plastic bekers ontwikkelt die zelfs in bekerdispencers of volautomaten kunnen worden gebruikt en kunnen wij een bekerafvalbak aanbieden voor het verzamelen van de bekers en kunnen wij adviseren over de mogelijkheid voor bekerreiniging/afwasdiensten. 

Wilt u graag dat wij met u meedenken over een goede oplossing voor uw organisatie, neemt u dan gerust contact op!

Met vriendelijke groet,

Het team van Gaasbeek Automaten Service

 

SUP wetgeving 1-7-23 visualisatie 2

1e Gaasbeek update, wijziging SUP assortiment >>
2e Gaasbeek update, wijziging SUP assortiment >>
3e Gaasbeek update, wijziging SUP assortiment >>

  Houd mij op de hoogte >>  

Statiegeld brief 02-2024

Scroll naar boven