Facebook pixel

Het gaat om meer dan koffie

19-03-2024

Afbeelding 1 het gaat om meer dan koffie nieuws gaasbeek

Regelmatig krijgen we de kans om mee te doen in een aanbesteding. Een potentiële klant laat dan schriftelijk weten wat hij in zijn nieuwe koffieleverancier zoekt en meerdere aanbieders kunnen hierop reageren. Laatst kwam zo’n kans weer voorbij. Alleen dit was niet zomaar een aanbesteding, maar eentje die wel speciaal voor ons geschreven leek te zijn.

Afbeelding 2 het gaat om meer dan koffie nieuws gaasbeek

Het ging om een aanbesteding van Scalabor, het sociaal ontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland. “We helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder in hun ontwikkeling”, legt Dick de Jong van Scalabor uit. “We gaan daarbij uit van hun mogelijkheden en ontwikkelen hen naar een niveau dat ze aankunnen. Voor de één is dat een baan bij een regulier bedrijf, voor de ander is dat werk binnen ons ontwikkelbedrijf.”

BETERE SMAAK EN SERVICE

Scalabor ging vorig jaar op zoek naar een nieuwe koffieleverancier. “We wilden verbetering in smaak en service”, vertelt Dicks collega Eline van Scherrenburg. “Samen met Ron Nagtegaal en Louise Anzion van het Horecateam hebben we dit traject ingezet. We benaderden zes partijen en uiteindelijk kozen we voor Gaasbeek. Deels omdat ze goede koffie en service konden bieden, maar ook vanwege hun visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze waren echt op zoek naar manieren om wat terug te doen voor de maatschappij. Wat dat betreft was er natuurlijk een mooie match met ons als sociaal ontwikkelingsbedrijf.”

Afbeelding 3 het gaat om meer dan koffie nieuws gaasbeek

FIJN CONTACT

Die match ervaarden Dick en Eline ook op persoonlijk vlak. Eline: “Bij Tamara klikte het gewoon meteen. Ze was persoonlijk en vertelde over meer dan koffie. Waar andere bedrijven zich presenteerden met een PowerPoint, ging Tamara echt het gesprek met ons aan. Ze vertelde over Gaasbeek, over de medewerkers en hoe fijn het is dat velen er al zo lang werken. Ze was ook heel benieuwd naar onze visie, ook op maatschappelijk vlak.”

GENIETEN & GEMAK

De samenwerking is inmiddels in volle gang. “Onze medewerkers genieten nu van lekkere Nescafé koffie en heerlijk romige skimmed milk. Dit geeft echt een betere smaak dan voorheen. De machines zijn bovendien eenvoudig te bedienen, hebben een duidelijk menu en een korte doorlooptijd”, vertelt Eline. Dick vult aan: “Monteurs van Gaasbeek hebben onze medewerkers van het horecateam opgeleid in hoe ze de machines kunnen vullen en schoonmaken en kleine storingen kunnen verhelpen. Daarnaast is Gaasbeek snel ter plaatse als we het zelf niet kunnen oplossen.”

Afbeelding 5 het gaat om meer dan koffie nieuws gaasbeek

VERDER KIJKEN DAN KOFFIE

Ook de gezamenlijke visie op maatschappelijk ondernemen heeft al een concrete samenwerking opgeleverd. Eline: “We vonden het allebei belangrijk om verder te kijken dan koffie. Wat kunnen we nog meer voor elkaar betekenen? Daar hebben we nu een mooie eerste invulling voor gevonden. Gaasbeek levert oude, afgeschreven koffiemachines bij ons aan en onze productieafdeling demonteert deze en scheidt de materialen voor recycling.”

WIE WEET…

Dit is wat Eline en Dick betreft nog maar het begin van de samenwerking. Eline: “Wie weet wat de toekomst nog brengt. Wellicht kunnen we verpakkingswerk doen voor hun relatiegeschenken of komen er projecten voorbij waarbij we denken ‘Hé, dat is leuk om samen te doen’. Ook hebben we al gesproken over de mogelijkheid om iemand van Scalabor te detacheren bij Gaasbeek. Het is fijn om te merken hoe actief Gaasbeek hierin meedenkt. Voor ons was die gedeelde visie op maatschappelijk ondernemen van doorslaggevend belang in onze keuze. Daarin maakt Gaasbeek echt het verschil.”

Afbeelding 4 het gaat om meer dan koffie nieuws gaasbeek

Dit artikel delen: