The Circle of Beans

Duurzame koffie met een krachtig verhaal. Genieten van prachtige koffie en gelijktijdig jouw bijdrage leveren aan een circulaire wereld. Koffie telen, vervoeren, branden, koffiezetten om vervolgens de koffiedroes af te moeten voeren als restafval? Onze koffiemomenten hebben een grote positieve sociale impact!

Maar denk ook eens aan de maatschappelijke impact en CO2-uitstoot gedurende het hele proces. Circle of Beans streeft naar koffie zonder schuld, afval of bijsmaak. Zonder concessies te doen aan de smaak. Deze 100% circulaire koffie is veel meer dan een belofte. Het vraagt om innovaties, om partners, om wetenschap en buiten de lijntjes kleuren, om sterke schouders maar vooral om wilskracht. De wil om alle schakels in de keten aan te pakken. Te beginnen bij een goed product en sterk partnerschap.

Wij nemen je graag mee in dit prachtige concept van circulaire koffie!

100% duurzame koffie

Koffie branden met het gas dat is gewonnen uit het terug geleverde koffiedroes. Het concept van Circle of Beans in een notendop, maar in het proces van boon tot afval is er nog zo veel meer. 

Zero waste, fossielvrij en 100% duurzaam.

zyro-image (22).png

The Circle of Beans: Koffie zonder afval, schuld of bijsmaak.

neem nu contact op ››

1. Eerlijke koffiebonen

De cirkel start bij de Arabica koffiebonen, die worden geoogst in maar liefst 70 verschillende landen, op zowel kleine als grote koffieplantages. De boeren wassen en drogen de oogst lokaal. Een makelaar in groene koffie koopt die verzamelde koffieoogst zo Fairtrade als mogelijk in en verscheept deze naar Europa. Vanuit daar gaan de pallets met ongebrande koffie naar de branderij in Ede.

Vanaf het moment dat de koffiebonen aankomen in de Circle of Beans branderij in Ede start het circulaire proces. Alles wat er daarna gebeurt met de koffie, de droes, de verpakking en het vervoer naar Gaasbeek als leverancier is 100% circulair.

De koffiebonen worden in de branderij door middel van slow roast gebrand, waarbij de koffiebrander wordt gestookt op biogas. Het biogas dat de Circle of Beans zelf heeft gewonnen uit haar eigen koffie! De koffiebonen van Circle of Beans worden langzamer gebrand dan gebruikelijk, waardoor de aroma’s in de boon zich beter ontwikkelen. De slow roast koffie wordt in herbruikbare emmers aan ons uitgeleverd met de Circle of Beans busjes en auto’s, die rijden op hetzelfde gewonnen biogas. De koffiebonen worden besteld in onze webshop en worden per hersluitbare emmer van 5 kg koffiebonen bij onze klanten op locatie uitgeleverd. Gaasbeek voert het concept van Circle of Beans zo veel mogelijk door, want waar mogelijk wordt de bestelde koffie met onze elektrische bus uitgeleverd aan onze klanten.

2. Bewaren koffiedroes

Het afval van de koffie, de koffiedroes, is energie! Dat kan worden omgezet in biogas. Gooi het dus zeker niet weg, maar bewaar de droes voor ons in de speciale hersluitbare statiegeld-emmers. Iedere bestelling van de duurzame Circle of Beans koffie wordt geleverd in herbruikbare, hersluitbare duurzame emmers, waarbij tevens een separate statiegeld-emmer wordt besteld voor de koffiedroes. Zo vult u de koffiemachine met de bestelde bonen en kunt u de droesbak gelijktijdig legen in de separate koffiedroes-emmer. 

Bij iedere volgende levering van de koffie zullen wij in dezelfde rit, de volle koffiedroes-emmer mee retour nemen. 

De beide emmers leveren wij weer terug aan de Circle of Beans branderij. De branderij vangt de koffiedroes op en zorgt dat beide emmers grondig worden gereinigd, waarna de emmers opnieuw worden gevuld met vers gebrande bonen. 

De emmers gaan minimaal 50 keer mee, waarna het kunststof van de emmer hergebruikt wordt als granulaat. Kun je nagaan hoeveel koffieverpakkingen en kartonnen dozen we op dat moment samen al hebben bespaard.

3. Koffiedroes omzetten in biogas

Alle ingezamelde koffiedroes wordt samen met een combinatie van bacteriën in een koffiereactor gedaan. Hierdoor wordt het koffiedroes omgezet in biogas. Dit groene gas wordt opgeslagen in grote silo’s en wordt door Circle of Beans onder andere gebruikt om op te stoken en de auto’s te laten rijden.

CO2 uitstoot vermijden is nog beter dan CO2 compenseren

4. Branden van koffiebonen met het gas gewonnen uit koffiedroes

Dit is de laatste stap, waarmee we het circulaire proces sluitend maken. Want met het biogas dat is gewonnen uit het koffiedroes, wordt de volgende lichting koffiebonen op slow roast wijze gebrand.

Het koffiedroes levert niet alleen voldoende gas op, om de brander op te laten draaien, zelfs de auto’s en busjes van Circle of Beans rijden op dit zelf gewonnen gas.

COB-Sfeer-koffie.jpg

De toekomst

Fairtrade is maar een heel klein deel van de koffiepuzzel. Natuurlijk is het goed om boeren een eerlijk inkomen te gunnen. Maar als wij van eerlijke koffie willen (blijven) genieten, moeten we ons hier samen voor inzetten. Zo gaan wij als Gaasbeek trots het partnerschap aan met Circle of Beans en zetten ons hiermee in om het circulaire proces te vergroten.

Circle of Beans zet zich in voor kennisoverdracht van circulair verbouwen en ziet kansen in het plaatsen van vergisters in de landen van oorsprong, op de koffieplantages bijvoorbeeld. Hierbij wordt gedacht aan het inzetten van de koffiepulp. Hoe fantastisch zou het zijn als de koffieboer van de koffieteelt zelf, zijn pulp kan omzetten in elektriciteit en hoogwaardige mest.

Wanneer een proces als dit op grote schaal kan worden uitgerold, wordt de grondstofketen steeds meer gesloten. Geen verspilling!

Past het Circle of Beans concept bij jou?

Spreekt dit prachtige concept jou ook aan? Laten we dan samen kijken of we dit kunnen invullen. Bel ons op 0318-565421 of laat je gegevens achter.

Wist je dat

De koffie emmers die worden gebruikt, geen opdruk bevatten (CO2 uitstoot vermijden) en deze bewust vierkant zijn. Er passen meer vierkante emmers in een bezorgbus, waardoor we meer emmers kunnen vervoeren in één rit.

Doordat de gebruikte emmers bij een volgende levering worden ingeleverd, zijn deze gratis. Bij levering van de emmer zal enkel statiegeld worden berekend, wat vanzelfsprekend in mindering wordt gebracht op de levering waarbij de emmer weer retour gaat.

Wat feiten op een rijtje

Wat gooit een bedrijf van ongeveer 100 medewerkers per jaar weg aan regulier koffie-afval:

image2

*In dit voorbeeld is gerekend met koffie verpakt per kilo en per 8 zakken in 1 kartonnen doos, uitgaande van 130 kopjes per kilo en 3 koppen per medewerker.

UNITED NATIONS Social Development Goals

Met alle inspanningen leveren we met het Circle of Beans concept een wezenlijke bijdrage aan ten minste twee Social Development Goals van de Verenigde Naties. Deze doelen leggen de basis voor een betere en duurzamere wereld voor iedereen. Ze moeten in 2030 een einde maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. De kern van dit programma is het permanent verplaatsen van elementen uit de waardeketen van West-Europa naar de landen van oorsprong. The Circle of Beans creëert daar economische waarde door lokaal te investeren en te zorgen dat de kwaliteit van leven van lokale gemeenschappen sterk verbetert.

Zullen we samen kijken of het Circle of Beans concept bij jullie organisatie past?

Scroll naar boven